Mi újság? ›

Irodai trendek 2019-ben

vescom függöny

Az irodatervezési trendek az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen mentek át, hiszen a munkahely, ma már nem csupán a munka helyszínét jelenti. Egyre több munkavállaló dolgozik egyre több óraszámban, ezért számos iroda törekszik az arra, hogy kényelmes környezetet biztosítson a munkavállalóinak, hogy nyugodtan és jókedvvel végezhessék munkájukat. A legújabb irodatervezési trendek, amelyek a tér funkcionalitásának és esztétikájának javítására fókuszálnak az idei évben is jelentős szerephez jutnak.
Akár a 2000-es évek közepétől a végéig tartó babzsák fotel őrületről, akár a töretlenül népszerű álló munkavégzésre alkalmas íróasztalokról legyen is szó, a tervezők és a vállalatok folyamatosan keresik az újabbnál újabb lehetőségeket, hogy megtartsák a munkavállalókat és javítsák a termelékenységet. A Capital One 2018-as kutatása alapján a válaszadók 79%-a nyilatkozott úgy, hogy az innovatív gondolkodáshoz elengedhetetlen az innovatív irodai tervezés.
Összegyűjtöttünk nyolc kiemelkedő design ötletet, hogy segítsük az esztétikus, munkavállaló-barát irodai környezet létrehozását.

  1. Lakossági esztétika  vállalati környezetben

Növekvő trend a lakossági tervezésben alkalmazható kényeztető elemeket átültetni a közületi helyiségek -például vállalati irodaterületek- adottságaiba. Ez sokféleképpen megvalósítható, szőnyegeket helyezhetünk el, feldobhatjuk dizájnos lámpákkal a közösségi területeket, műalkotásokat jeleníthetünk meg az irodában, vagy elhelyezhetünk kényelmesebb bútorokat, kanapékat is a kötetlen beszélgetésre alkalmas helyszínekre.

tapéta

  2. Egyedi élmények

Mivel a vállalati kultúra sok vállalkozás számára elsődleges, az irodai dizájn már nem csupán munkához kapcsolódó berendezéseket tartalmazhat, ilyenek például a ping-pong vagy biliárdasztalok, eszpresszó bárok, sőt egyes helyeken még jógastúdiók is megtalálhatók az irodákban. Úgy tűnhet, hogy az ilyen rekreációs lehetőségek csökkentik a termelékenységet, de a tapasztalatok nem ezt mutatják. Azok a munkakörnyezetek, ahol a munkavállalók szünetetet tarthatnak és pihenhetnek, valójában növelik a termelékenységet. A feltöltődés lehetősége biztosítja a munkavállalók számára, hogy friss perspektívával és megújult energiával dolgozhassanak.

A SevOne Tech cég ezt az elképzelést egy lépéssel tovább vitte, és egy kétszintes acélból készült spirálcsúszdát is beépített a felújított irodaterületébe. Az acél spirálcsúszda az 50000 négyzetméteres irodaterület középpontjává vált. A munkatársak és a látogatók egyaránt késztetést éreznek, hogy kipróbálják és egy pillanatra teret engedjenek gyermeki énjüknek.

tapéta

3. Növényzet

Számos modern irodaépületben élő növényekkel fedett falak találhatók (más néven zöld falak), amelyek akár valódi kerteket és különböző növényeket jelenítenek meg a falhoz rögzítve. Nem feltétlenül kell ilyen extrém megoldást alkalmazni, mint egy teljes növényekkel borított fal létrehozása, sok iroda előszeretettel dobja fel a megjelenését különböző -akár cserepes- növényekkel.

Néhány irodaterület kevés ablakkal rendelkezik vagy gyenge fényviszonyokkal, így a zöldfelület létrehozása elősegíti a természethez való kapcsolódást. A vállalati környezetben elhelyezett növények nemcsak a legújabb trend részét képezik, hanem egészségügyi előnyöket is biztosítanak.

A választott növényzet típusától függően a növények alkalmazásának előnyei közé tartozhatnak a következők:

  • 15% -kal növelik a produktivitást
  • Javítják a levegő és az oxigén áramlását
  • Csökkentik a szőnyegek és más irodabútorok levegőben lévő toxinjait
  • Csökkentik a zajt

A felsorolt előnyök mellett a növényekkel való foglalkozás csökkenti a stresszt, nyugtatólag hat az elmére, emellett a munkavállalók közelebb kerülnek a szezonális változások növényzetre gyakorolt hatásának megértéséhez, ez által a természethez.

ege szőnyeg

4. Absztrakt minták és textúrák

Az absztrakt és geometrikus minták népszerűsége az irodaterületeken is növekszik – függetlenül attól, hogy a párnán lévő textil mintájáról vagy éppen egyedi padlóburkolatról van-e szó. Az irodai dizájn jelenlegi trendjei között szerepel a különböző textúrák párosítása, amely a bútorok, például a fa, a vas vagy a kő esetében is megmutatkozik. A különböző absztrakt elemeket együttesen alkalmazva egyedi enteriőrt hozhatunk létre, nem is beszélve arról, hogy változatosabb tervezési és könnyebb kicserélhetőségi  lehetőségeket kínálnak ezek a mintázatok.

A szórakoztató, egyedülálló és szemet gyönyörködtető textíliák, dísztárgyak vagy padlóburkolatok valóban teret adhatnak a képzeletnek, és feldobhatják a néha unalmas irodai környezetet.

Az Ege szőnyeg kínálatában számtalan mintázattal és színvilággal rendelkező dizájnt találhatunk, amelyek akár egyénileg alakíthatók, kombinálhatók az egyes elemek hozzáadásával vagy eltávolításával. Emellett az Ege szőnyegek mindegyike megújuló energiával gyártott, kiváló komfort érzettel, kopásállósággal és tűzbiztonsági besorolással rendelkezik, így tökéletesen alkalmasak irodai környezetben való elhelyezésre.

ege szőnyeg

5. Színek

Míg az ipari környezet esztétikus, semleges színvilágú megjelenése népszerű a lakberendezésben, addig az irodai trendek között a színek alkalmazása virágkorát éli.

A színek a vállalatok márkájának kommunikálásában is szerepet játszanak, hiszen sokszor a logó színvilágát alkalmazzák az irodai térben is, amely színes bútorok, párnák, vagy padló formájában is megjelenhet.

A vállalati márka erősítésén kívül a padló színe energetizálhatja a munkakörnyezetet. Ha az iroda tágas térrel rendelkezik, vagy open-office-ról van szó, akkor a különböző színfoltok kiváló lehetőséget kínálnak a tér elválasztására és a navigáció javítására is.

Az kiváló minőségű és megjelenésű Ege szőnyeg plankek segítségével színes, vidám munkakörnyezet alakítható ki, sőt a vizuális térelválasztás is tökéletesen megoldható kreatív alkalmazásukkal.

szőnyeg plankek

6. Falburkolatok

Az irodák tervezése esetében a falburkolatok fontos szerepet játszanak. A különböző mintázatok, textúrák – fa, tapéta, írható, mágnesezhető burkolat- mind újabb dimenzióját mutatják meg a térnek.

Érdekes új lehetőséget kínál a falak számára a vinyl. A Vescom vinyl tapéták változatos megjelenésük mellett színtartó, mosható, ütésálló és fertőtleníthető tulajdonságokkal is rendelkeznek.

vescom tapéta

7. Régi és új

Szintén felkapott trend az irodai terek kialakításának esetében a régi és az új dizájnelemek párosítása, a múlt és a jelen tökéletes összeolvasztása. Megesik, hogy a vállalatok egy régi épületben bérelnek irodahelyiséget, ahol tégla fal, magas mennyezet és kiálló fa gerendák találhatók, ezeket pedig új, modern belső elemekkel, például a mai divatnak megfelelő íróasztallal, székekkel és mutatós világítótestekkel állítanak kontrasztba.

„A régi és az új elemek együttes alkalmazása növekvő tendenciát mutat az irodai tervezésben. A régi alkotórészek újakkal társítva kellemes, meleg érzetet keltenek, amelyek kiegyensúlyozzák az új és modern darabokat.” – nyilatkozta FitzGerald. „Akár egy geometrikus mintázatú szőnyeg az eredeti betonpadló tetején, vagy egy antik íróasztal élénk színű székekkel párosítva, a régi és az új összekapcsolása számtalan módon történhet.”

vescom függöny

8. Akusztika

Az irodák életében nem csupán a design, hanem a funkcionalitás is nélkülözhetetlen, így a termékek akusztikai tulajdonságait is szem előtt kell tartani. Manapság számos irodai termék tervezett hangcsökkentésre, amelyek ezen tulajdonságuk mellett design tekintetében is kiválóak. Bútorok, falburkolatok, függönyök, sőt még zajcsökkentő világítási termékek közül is válogathatunk.
A Vescom kínálatában megtalálhatók zajcsökkentő függönyök is, amelyek képesek tompítani az egy légterű irodák zajterhelését. Emellett az Ege, Amtico és Forbo padlóink is kínálnak speciális akusztikai előnyöket.

Bízunk benne, hogy tippjeinkkel hozzájárulhatunk a legújabb trendeknek megfelelő, esztétikus és praktikus irodahelyiségek kialakításához.


← Vissza a hírekhez